“In deze gezondheidscrisis zien we dat sociale media ons helpen met elkaar verbonden te blijven. Maar er is ook een schaduwkant. Sociale media kunnen taal verspreiden met haat en bedrog die schade kan aanrichten.”
Thorning-Schmidt
(CEO of Save the Children)

Toegang tot betrouwbare corona informatie is voor alle burgers van levensbelang. Veel burgers maken gebruik van sociale media om zich te informeren, ook over corona, maar nepnieuws bedreigt hun toegang tot betrouwbare informatie.

Nepnieuws over gezondheidsinformatie is van alle tijden. Zo antwoordt de bekende viroloog Anb Osterhausop op een vraag van een journalist (Viroloog Ab Osterhaus: ‘Ik heb een hekel aan mensen’ | De Volkskrant, 18 december 2020) of complotdenkers nieuw zijn of dat mensen ten tijde van de Mexicaanse griep ook al bang waren om met het vaccin een nanochip van Bill Gates in hun hoofd geïmplanteerd te krijgen: “Wat betreft vaccinaties gaan die complottheorieën al terug naar de 18de eeuw, toen de Britse arts Edward Jenner het eerst vaccin (tegen de pokken) uitvond. De spotprenten uit die tijd zijn fantastisch, daarop zie je Jenner iemand vaccineren met eromheen allemaal gevaccineerde mensen waar koeienoren en koeienledematen uit groeien.”

Images from https://www.canva.com/

nl_NL_formalDutch